3

 

         Contactul cu boala oncologică este pentru majoritatea persoanelor un șoc emoțional puternic, care afectează toate aspectele vieții și care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Așa cum este necesar să avem grijă de propria sănătate fizică tot astfel trebuie să ne preocupăm de emoțiile resimțite. De la depresie, neputință, vinovăție, rușine, izolare, anxietate și gânduri obsesionale, înghețare emoțională, tristețe, teamă, durere pâna la furie, labilitate și izbucniri explozive, toate acestea pot fi trăiri și comportamente ale bolnavilor oncologici. Boala oncologică nu afectează doar sănătatea fizică, ci influențează și modul de a simți, de a gandi și de a face lucrurile. Astfel poate fi normala apariția unor gânduri și sentimente diferite, chiar și după trecerea mai multor ani de la tratament.

        Persoanele apropiate, în special cele care însoțesc pacientul pe parcursul bolii, trăiesc propriile temeri legate de starea de sănătate și, în cazul în care maladia este într-o fază terminală, legate chiar de moarte.

       Terapia bolnavilor de cancer presupune o conducere atât la un nivel emoțional cât și la nivel concret, practic. La acest nivel practic, rolurile și sarcinile specifice pot fi delimitate și chiar se pot face planuri, aplicând o abordare în sensul rezolvării de probleme și al informării. Îngrijirea emoțională implica acordarea atenției, ascultarea și însoțirea în tumultul trăirilor atunci când atât persoana bolnavă cât și membrii familiei sunt loviți de incertitudine și neputință.