2

 

         

          Cine sunt eu? De ce reacționez astfel? Care sunt valorile în care cred? Cum îmi imaginez relația ideala? Ce anume îmi place să fac în viață? Ce mă face fericit? Ce obiective îmi propun să realizez și cum le pot atinge? Ce influență are trecutul asupra vieții actuale?

 

          Personalitatea, valorile, calitățile și defectele formează o „busolă internă” care ne poate ghida în viață. Descoperind cine suntem putem câștiga încredere în noi, putem face alegeri mai bune, putem fi mai fericiți în viață. Cunoașterea punctelor slabe ne dă ocazia să lucrăm pentru a deveni mai capabili.

 

          Scopul dezvoltării personale este de a ajunge la potențialului maxim de care ești capabil pentru a atinge succesul dorit. Printre obiective cele mai des întâlnite sunt:

- a petrece mai mult timp cu familia;

- a face activități care îți fac plăcere și care te ajută să te relaxezi;

- a reuși să te angajezi pe un post visat;

- a-ți gestiona timpul cât mai bine;

- a face față stresului zilnic sau a te perfecționa din punct de vedere profesional.

 

          Pașii urmați în procesul dezvoltării personale sunt:

- a stabili ceea ce îți dorești cu adevărat;

- a analiza calitățile care te ajută să atingi obiectivele dorite și a descoperi barierele care te împiedică să mergi mai departe;

- iar în a treia etapă găsirea unor modalități de a înlătura aceste piedici. Rolul psihoterapeutului este de a te însoți pe acest drum și de a te stimula să accesezi potențialul maxim pe care îl deții.