6

 

          Este terapia potrivită pentru mine?

          A merge la sedințe de psihoterapie este o alegere personala. Sunt mai multe motive pentru care apelăm la un psiholog. Uneori este vorba de a face față unui disconfort psihic, unei suferințe interioare de lungă durată ca de exemplu anxietatea sau depresia, alteori vrem să depăsim schimbări neașteptate apărute în viață cum ar fi divorțul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă, îmbolnăvirea de o boală gravă, pensionarea, nașterea unui copil  sau supraviețuirea in cazul unui accident.

          Multe persoane doresc să fie mai încrezătoare în propriile forțe si să se dezvolte. Altele vor să se înțeleagă mai bine pe ele insele și să aibă relații mai apropiate cu cei din jur, fie că este vorba de partenerul de viață, un coleg de servici, un parinte sau chiar cu propriul copil.

          Psihoterapia este potrivită pentru cei care aleg să profite cat mai mult de propria viață, care hotărăsc să facă o schimbare, să fie mai conștienți de sine, asumându-și responsabilități.

          "Găsește curajul de a fi tu însuți, chiar dacă incă nu știi cine ești !"Paulo Coelho

 

          Chiar am nevoie de terapie?

          Orice persoană întâmpină pe parcursul vieții diferite provocări și mergând la sedințe de psihoterapie poate obține un suport în plus pentru a le depăși. De fapt terapia se adresează celor care sunt îndeajuns de conștienți să realizeze că au nevoie de o mană de ajutor, iar acest lucru este de admirat.

          Înfruntarea propriilor dificultăți,  munca cu sine insuși, descoperirea suferinței interioare necesită, ca orice proces de schimbare, mult curaj și determinare.

 

          Care sunt motivele pentru care un copil este adus la o consultație?

          Principalele motive pentru care un copil este adus într-un cabinet de psihoterapie sunt: tulburări de comportament (hiperactivitate, retard și izolare, agresivitate, furt, etc...); tulburări de somn, tulburări de alimentație, conduite inadecvate (alcoolism, consumul de droguri); orientare vocațională; manifestări somatice fără origine psihologică sau neurologică (diferite dureri, enurezis, etc...).

         Este important ca copilul să fie ajutat să intre în contact cu propriile emoții și sentimente. Ar fi de preferat ca parinții să îi încurajeze autonomia, pe cât posibil să evite pedeapsa, să îi dezvolte încrederea și stima de sine, să coopereze cu copilul.

 

          Ce înseamnă un psihoterapeut bun ?

          A ajuta persoanele să se simtă mai bine și să își schimbe anumite comportamente este nu doar un demers științific, ci și o arta. Este recomandată o relație psihoterapeutică cu un terapeut cu care să vă simțiți confortabil, dar care să aibă în același timp și competențele necesare pentru ca împreună să parcurgeți acest demers.

          Un bun psihoterapeut va fi în primul rând empatic, rezonând emoțional cu clientul său. Capacitatea de a asculta fără a judeca contribuie la crearea unei relații unice, deschise, o relație numită de unii specialiști „reparatorie”. Reacția autentică, spontană, abilitățile de comunicare, corectitudinea și onestitatea ajută la întărirea legăturii între protagoniștii psihoterapiei.

          A pune întrebările potrivite la momentul potrivit este o altă calitate care ține de intuiția psihoterapeutului, ajutându-l astfel pe client să descopere părți din sine de care nu era conștient, să înțeleagă modul sau propriu de funcționare și să găsească soluții la probleme care păreau până atunci imposibil de rezolvat.

          Adaptarea la unicitatea fiecărei persoane care intră în cabinet ține de flexibilitatea psihoterapeutului. Acesta din urmă este cel care va găsi tehnica potrivită pentru clientul pe care îl are în față, având în vedere faptul că fiecare dintre noi suntem unici. Tot aici răbdarea joacă un rol important. Fiecare persoană are propriul ritm, iar adaptarea la acesta este cheia către o psihoterapie reușită.

          Înțelegerea universului clientului este baza de la care se pornește în vederea îmbunătățirii modului în care se simte acesta și a obținerii rezultatelor propuse .

         

          Cand putem considera că psihoterapia are succes ?

        O psihoterapie de succes este cea în care clientul și-a atins propriile obiective cu care a venit inițial în cabinet, când a învățat ceva despre sine, despre modul de relaționare cu cei din jur, a reușit să iși însușesca noi strategii comportamentale, făcând față provocărilor vieții. Este vorba atât despre îmbunătățirea propriei situații, cât și a felului în care se simte persoana care a apelat la psihoterapie.